Qigong: Een onmisbare steun voor (toekomstige) moeders

Het moment dat ik ontdekte dat ik zwanger was, viel samen met mijn reis tot qigong-instructeur. Dit bleek een blessing, omdat het me in staat stelde om mijn lichaam optimaal voor te bereiden op het ontvangen en dragen van ons kindje.

Gedurende die eerste zes maanden van mijn opleiding slaagde ik erin mijn zenuwstelsel tot rust te brengen en weer in harmonie te brengen. Ik heb mijn energiereservoir kunnen aanvullen en ben dieper gaan luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Dit proces maakte me bewuster van mijn gezondheid en leidde tot het maken van gezondere keuzes.
In mijn overtuiging is er geen beter moment om gezonde keuzes te maken dan tijdens de zwangerschap of liever nog – in de aanloop ernaartoe.

Volgens de principes van de Chinese geneeskunde heeft de gezondheid van zowel de moeder als de vader op het moment van conceptie een directe invloed op de vitale levensenergie, Qi, van het ongeboren kindje. Dit inzicht onderstreept voor mij nogmaals het belang van het optimaliseren van je eigen welzijn, zowel fysiek als mentaal, voordat je aan het avontuur van het ouderschap begint.

Mijn zwangerschap was een prachtige periode, maar zoals dat vaak gaat, werden ook momenten van onzekerheid en angst me niet bespaard. Vragen als “Zal ik een goede moeder zijn? Hoe ga ik dit doen? Wat is de beste keuze voor ons kindje?” doken regelmatig op. Op zulke momenten bleek qigong mijn rots in de branding te zijn. Het hielp me om te relativeren, om mijn zorgen los te laten en vol vertrouwen verder te gaan.

Helaas veranderde mijn droomzwangerschap in een nachtmerrieachtige bevalling. Het was qigong die me door deze moeilijke tijd heen hielp. Ik voelde dat mijn zenuwstelsel uit balans was, en qigong stelde me in staat om mezelf uit de frezen modus te halen, mijn energie te herstellen en mijn spieren, pezen en bindweefsel te versterken. Naast veel lichaamswerk d.m.v. qigong heb ik natuurlijk ook gepraat over mijn bevalling en heb ik een EMDR sessie gehad om de scherpe randjes van het grote bloedverlies eraf te halen.

Naast mijn traumatische ervaringen werd ik ook moeder. Dit bracht onvermijdelijk een rollercoaster van emoties met zich mee. Van de slapeloze nachten en de drukte tot de emotionele kwetsbaarheid en hormonale schommelingen, het moederschap bracht uitdagingen met zich mee. Ik was zo dankbaar voor de kracht die ik al had ervaren door qigong, waardoor ik in staat was om in balans te blijven en mijn innerlijke rust te bewaren als ik dacht dat ik het echt even aan het verliezen was.

Nu deel ik mijn liefde voor qigong met mijn dochter, die regelmatig met me meedoet. We doen dit op een hele speelse manier. Maar toen ze me een tijd geleden zei “mama, ik denk dat je even goed moet ademen, je bent met je verkeerde been uit bed gestapt,” (ze was net 4 jaar)  sprongen de tranen in mijn ogen. Ik had nu al zoiets krachtigs bereikt bij dit jonge wezentje, namelijk bewustzijn.
Deze waardevolle momentjes zal haar helpen om veerkrachtig en in evenwicht te blijven, ongeacht de uitdagingen die het leven haar zal bieden.

Kortom, qigong is niet alleen een onschatbare bron van welzijn voor (aanstaande) moeders, maar het kan ook dienen als een krachtige steunpilaar tijdens het avontuur van het moederschap. Het helpt bij het creëren van evenwicht, veerkracht en bewustzijn, waardoor elke moeder beter voor zichzelf en haar kind kan zorgen. Het is een geschenk dat we onszelf en onze toekomstige generaties kunnen geven.

Lindsay

Qigong instructeur

Lindsay is een ervaren instructeur in qigong die geschikte lessen biedt voor iedereen en veel gezondheidsvoordelen biedt zoals stressvermindering en spierversterking.
Haar inspirerende lesstijl motiveert en ontspant haar studenten, voor een holistische en transformerende ervaring.

Gratis training Qigong

Mentale helderheid en fysieke ontspanning in 4 simpele stappen

Workshops

Live Qigong

Gratis training Qigong

Ontdek het zelfhelende vermogen van Qigong

In 4 simpele stappen minder stress en meer energie