De oorzaak of het gevolg van de situatie?

Als je een burn-out hebt, kan een uitgeput zenuwstelsel zowel de oorzaak als het gevolg zijn van de situatie. Stel je voor dat je door constante stress en overbelasting je zenuwstelsel uitput. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan het ontwikkelen van een burn-out. Dus, in die zin is het een “oorzaak” van de burn-out.

Aan de andere kant, wanneer je eenmaal in de greep van een burn-out bent, ga je merken dat je zenuwstelsel het gewoon niet meer kan bijbenen. Je raakt letterlijk ‘opgebrand’, en dat uit zich in symptomen zoals de bekende fysieke uitputting. Dus kun je zeggen dat een uitgeput zenuwstelsel ook gewoon een teken is dat je inderdaad een burn-out hebt.

Kort gezegd, het werkt als een soort tweerichtingsverkeer. Stress en een uitgeput zenuwstelsel kunnen samenwerken om een burn-out te veroorzaken, en een burn-out kan op zijn beurt je zenuwstelsel helemaal uitputten. Het is een vicieuze cirkel.

Maar de boodschap die ik hier wil overbrengen is dat je zenuwstelsel overbelast is.
Dit is een heel chemisch en fysiek proces.
Als jouw lichaam, jouw systeem, te lang blijft hangen in de stress modus en het niet meer goed zijn weg terug kan vinden naar de rust & herstel modus, dan zijn het sympathische en parasympathische zenuwstelsel ontregeld en dit geeft allerlei fysieke maar ook mentale problemen.

Een beetje stress is niet erg, sterker nog, het is heel functioneel. Maar als het niet meer terug kan naar rust en herstel gaat het in de overlevingsmodus.
Als er dan steeds meer stressoren in je leven komen dan ‘knapt’ er letterlijk iets en wordt dit al gauw de burn-out genoemd.

Het kan zijn dat je al bijna je hele leven in deze overlevingsmodus zit.
Ik noem dit het ‘abnormale normaal’. Voor jou is het normaal, maar dat is het niet. Je bent zo gewend geraakt aan deze modus, dat je het zelf nauwelijks door hebt. Je kent en weet niet beter.

Ooit heeft dit je gediend en was het heel nuttig, maar zodra het “gevaar” voorbij is wil je weer terug naar normaal en dat lukt niet altijd. Zeker niet als het je als baby of kind overkomt.
Je hebt hier geen schuld aan! Jezelf hierom veroordelen heeft dus geen enkele zin.

Het is namelijk een oeroud mechanisme. Jouw systeem reageert nog voordat jij dit met je hoofd kunt bevatten.
Het verklaart ook waarom sommige van nature al meer stressgevoelig zijn dan anderen.
Een overbelast zenuwstelsel moet vooral fysiek worden aangepakt.
Alleen maar praten over je klachten gaat niet voldoende helpen. Sterker nog, dit is maar het topje van de ijsberg. Je wilt uiteindelijk dat jouw sympathische- en parasympatische zenuwstelsel weer in harmonie komen en goed gaan samenwerken.

Wat ik belangrijk vind voor jou is dat jij weet hoe je dit zelf kunt gaan doen. Dat je weet dat jij hier invloed op kunt uitoefenen. Dat je de regie kunt pakken en actief kunt werken aan herstel. Dit geeft een heel krachtig gevoel. Je weet nu dat er een uitweg is en dat jij er invloed op hebt.

QIGONG is een eeuwenoude methode die wordt ingezet om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren.
Qigong triggert de NERVUS VAGUS.
DÉ zenuw die actief het parasympathische zenuwstelsel activeert. Een van de belangrijkste sleutels voor herstel.
Het mooie van qigong is dat je geen focus legt op beter worden, maar dat je d.m.v. de bewegingen afstemmen op je ademhaling een ontspannen flow ervaart waar je alleen maar meer van wilt.
Dus ipv geforceerd bezig te zijn met herstel, doe je leuke, prachtige oefeningen met talloze voordelen.
Qigong heeft mij genezen van mijn burn-out en letterlijk mijn leven veranderd.
En naast herstel heeft het me nog zoveel meer gebracht.

Lindsay

Qigong instructeur

Lindsay is een ervaren instructeur in qigong die geschikte lessen biedt voor iedereen en veel gezondheidsvoordelen biedt zoals stressvermindering en spierversterking.
Haar inspirerende lesstijl motiveert en ontspant haar studenten, voor een holistische en transformerende ervaring.

Gratis training Qigong

Mentale helderheid en fysieke ontspanning in 4 simpele stappen

Workshops

Live Qigong

Gratis training Qigong

Ontdek het zelfhelende vermogen van Qigong

In 4 simpele stappen minder stress en meer energie